29 december 2006

5 myter om cyberspace

Det finns många myter om cyberspace. Cyberspace betraktas av en del som någonting konstigt, något som man inte ska tala om. Länge fanns det inget ord för cyberspace - man talade bara om "det där". Men här på Kanton är det alltid högt till tak! I dag avlivar vi de fem vanligaste myterna om cyberspace.

Myt: "Cyberspace har alltid varit binärt"
Fakta: Cyberspace var från början uppbyggt på det monära talsystemet (endast ettor), men det övergavs 1959 eftersom det var opraktiskt.

Myt: "Men nuförtiden består i alla fall cyberspace bara av ettor och nollor"
Fakta: Sedan 1994 består cyberspace av vanliga ettor och nollor samt porr-ettor och porr-nollor. I Norge och Kanada filtreras porr-ettor och nollorna bort från de vanliga ettorna och nollorna.


Till vänster: vanlig datastream bestående av ettor och nollor.
Till höger: porrdatastream bestående av snusk.


Myt: "Det som sägs i cyberspace stannar i cyberspace"
Fakta: Det finns flera dokumenterade fall där det som sagts i cyberspace lagrats på floppy disk och läckt ut i den vanliga världen. I Västerås upptäcktes hösten 2004 en hel box med floppy disk på en återvinningsstation. Datan analyserades och visade sig bestå huvudsakligen av saker som sagts på The Microsoft Network (eller M.S.N.) mellan juni 2003 och mars 2004.

Myt: "Framtidens krig kommer att utspela sig i cyberspace"
Fakta: Al-qaida har visserligen lovat att gå över till cyberspace efter att de lämnat det USA som finns IRL. Men det finns flera tecken på att framtidens krig kommer att ske på Mars mellan robotar och cyborgs.

Myt: "Cyberspace kommer inte att fungera efter år 2000"
Fakta: Jo, men det kommer att gå mycket långsamt varje gång amerikanarna har vaknat.