23 juli 2005

Alternativ förklaring av boo.com-bubblan

Minns ni IT-bubblan? Det var mitt under förra decenniets multimedia- och WAP-era. Somliga hade så kallade "spikes" och Jonas Åkerlund var av någon obegriplig anledning hipp.
Vanligtvis brukar "bubblans" effekt förklaras med följande modell:

  • 1996 (nr 5): Datortidningen "High score" dödförklarar disketten som "helt ute" och CD-ROM:en som "totalt hypermaxad", i samma nummer medföljer 13 JPEG-bilder på Helen Wellton på det hypermaxade formatet
  • 1998 (april): Helen Wellton slutar vika ut sig för datorföretaget LapPower
  • 1998 (maj): LapPowers aktie sjunker med 67 % över en natt
  • 1998 (maj): High Score begärs i konkurs
  • 1998 (augusti): Efter en hektisk sommar begär LapPowers vd företaget i konkurs
  • 1999 (januari): Framtidsfabriken lanserar ett nytt chip som ska vara bra för fiberoptiskt bredband
  • 1999 (januari): 99,3 % av svenska folket har fortfarande så kallade faxdatamodem
  • 1999 (januari): 99,9963 % av jordens befolkning har fortfarande inte surfat på www-vågorna
  • 2001: Svenska folket skaffar ADSL-bredband
  • 2002 (mars): Ett restlager av Framfabs chip "slumpas bort" på eBay för ett utropspris på $ 1.95 USD. Förblir osålt.
  • 2002 (augusti): Uppfinnaren av ISDN begår självmord i sin villa i Provence
Så brukar den vanliga modellen av förloppet se ut. Men i dagarna har Erich von Däniken kommit med en ny, delvis annorlunda förklaringsmodell. von Däniken, som gjort sig känd genom böcker som Var Gud astronaut? (1971, ny uppl. 1990) och Fenomen som skakat världen (1974, finns även som Daisy), har på sitt vanliga mycket engagerade vis satt sig in i gåtan bakom boo.com-skandalen.

Boken, som fått det mycket passande namnet Boo.com och andra IT-skandaler orsakade av hyperintelligenta utomjordiska civilisationer, kastar helt om perspektiven och försöker få oss att se bortom våra vanliga, inskränkta föreståelsehorisonter.

von Däniken är upprörd över att så många blundat för att IT-bubblan kan varit konstruerad utav en utomjordisk civilisation som med utomjordiskt kapital placerat pengar i vansinnesprojekt som Framfab, ISDN och boo.com. Han menar dessutom att en stor del av prêt à porteren på boo.com "[uppvisar] iögonfallande likheter med de utomjordiska dräkter man funnit vid Inka-templen" (von Däniken, s. 67).

Riktigt spännande blir det då von Däniken på ett enastående vis knyter ihop ISDN-fiaskot med teorin om det så kallade "Mars-ansiktet" och SETI-projektets SHGb02+14a-signal.

De enda invändningarna jag kan göra är att boken kanske inte passar gemene man. Intresset för ekonomisk teori har minskat de senaste åren, och boken är en i raden av böcker som kommit ut i ämnet. Dock känner jag att den sticker ut och har något nytt att tillföra. Känner du sig sugen på något annorlunda i hängmattan i sommaren rekommenderas den varmt.